Kungsladugårds BK

  • Kungsladugårds BK
  • Dam-/Flicklag
    • Damlaget
    • Flickor -11
    • Flickor -13
    • Flickor -14
    • Flickor - 15
    • Flickor - 16
    • Flickor -17
    • Flickor-18
    • Flickor -19
    • Flickor -20
  • Herr-/Pojklag
    • Herrlaget
    • Pojkar -08 Nationellt (KBK1)
    • Pojkar -08 Svår (KBK2)
    • Pojkar -10
    • Pojkar -11
    • Pojkar -12
    • Pojkar -13
    • Pojkar - 14
    • Pojkar - 15
    • Pojkar - 16
    • Pojkar -17
    • Pojkar -18
    • Pojkar -19
    • Pojkar -20
  • Viktiga föreningsgrupper
    • Styrelsen
    • Gamla KBK:are
  • Logga in
Kungsladugårds BK

Fyll i din e-post så skickar vi ett mejl med en länk där du kan sätta ett nytt lösenord.

Mejl skickat!

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress med en länk där du kan sätta ett nytt lösenord.

Sätt ett nytt lösenord för

Länken har redan använts för att sätta ett lösenord.
Länken är endast giltig i 7 dygn.
Oj då, du har klickat på en gammal eller bruten länk.

Lösenord sparat!

Logga in Tillbaka till inloggning Glömt lösenordet?

 

 
Hem Nyheter Våra lag Kalender Dokument Kontakt Medlemsavgift Börja spela i KBK Material och Kläder Uthyrning klubblokalen Leif Anderssons Minne
"Cowboyen" Stipendiater Fonden Stadgar
Träningstider Föreningsdomare Fotbollsskolan 2025 Skador - SportRehab Sponsring Manual Admin i lag
Bli stödmedlem KBK på Facebook Göteborgs Fotbollsförb. Svenska Fotbollsförb. Apelsinplan (hitta.se) Planstatus Apelsinplan

Ledare i KBK


Alla kan vara eller bli viktiga tränare/ledare i Kungsladugårds BK, oavsett fotbollsbakgrund och ledarerfarenhet. Så länge du kan vara en god förebild för dina spelare och är villig att ställa dig bakom vår spelarutbildningsplan, är du väldigt betydelsefull som ledare.

 

Det ideella arbete som du lägger ner för att ge våra barn och ungdomar möjlighet att utvecklas som människor och fotbollsspelare är ovärderligt för dem. Som ungdomsledare har du en otroligt viktig roll som förebild. Ditt sätt att vara smittar av sig och kommer att forma många individer under din tid som ledare med oss.

 

Som ledare i Kungsladugårds BK jobbar du med att föra ut vår värdegrund ”Kamratskapen” till spelarna. Du arbetar även, genom vår utbildningsplan, med att forma duktiga beslutsfattare och ger möjlighet till en god social utveckling hos alla dina spelare. 



Ledarutbildning

Vi uppmuntrar till utbildning men har samtidigt förståelse för våra ideella ledares livssituationer. De utbildningar vi rekommenderar är de som Göteborgs Fotbollförbund har liggande i sin ledarutbildningsplan. Läs i kolumnen "Ledarutbildning" i Spelarutbildningsmatrisen från Göteborgs Fotbollförbund på länken nedan. 

 

Göteborgs Fotbollförbunds utbildningsmatris

 

För att se när Göteborgs Fotbollförbund arrangerar sina utbildningar går man in på länken nedan. 

 

Aktuella utbildningsdatum

 

De utbildningar som är gratis kan ni anmäla er till själva. De som innebär en kostnad för föreningen stämmer ni av med ansvariga. Vi finansierar så mycket utbildning vi bara kan och arrangerar även en del utbildning/fortbildning själva. 

 

Det finns många andra vägar att ta till sig kunskap genom utan att träffas vid ett utbildningstillfälle. 

 

 

Svenska Fotbollförbundets Fotbollsportalen - Här kommer du åt övningar anpassade för just din åldersgrupp. Det finns även korta utbildningsfilmer om barn och ungdomars utveckling, ledarskapet, mm. 

 

Låna följande användare om du inte har en egen. 

Anv: thomas.gehoor@kungsladugardsbk.se

Lösen: kungsladugardsbk

 

 

Tränarpasset - en hemsida med artiklar om främst barn- och ungdomsidrott med vetenskaplig koppling. 

 

Himmel och helvete - en dokumentärserie kopplad till barn och ungdomsidrott. 

 

Sport Competense - en portal med lärorika föreläsningar kopplade till svensk idrott på alla nivåer.



Vi vill jobba med en pedagogik som får spelare att reflektera mycket och utvecklas socialt genom mycket gruppdiskussion. 


Vi vill lägga en stor del av träningstiden på spelövningar med minst en boll och motståndare. I dessa övningar tränar spelarna sitt beslutsfattande. 

 

Genom att hålla nere antalet spelare i varje lag blir alla spelare mer delaktiga och utvecklas därmed mera. Med större delaktighet i träningen blir träningen även rolgiare. 



En övning blir effektiv om bollen ofta är i spel. Genom att ständigt vara beredd att kasta in en ny boll i spel bidrar man som ledare till att göra övningen effektivare och roligare. Gå därför t ex med en boll under varje arm. 


Idrottens himmel och helvete - hela programserien

Idrottens himmel och helvete är en programserie som behandlar barn och ungdomsidrotten. Avsnitten ligger på ca 30 min och är perfekta diskussionsunderlag vid tränarträffar, föräldramöten eller teoripass med spelarna. Under länkarna nedan finner ni avsnitten från de båda säsongerna. 

 

Programserien Tränarens himmel och helvete

 

Programserien Idrottens himmel och helvete säsong 1 

 

Programserien Idrottens himmel och helvete säsong 2


Intervjuserie för ledarinspiration

Intervju med Roger Gustafsson, tidigare akademichef i IFK Göteborg, flerfaldig SM-guld-vinnare och förälder i vår förening

IFK Göteborgs utbildningsverktyg s2s.net har alla våra lag ett varsitt konto till. Där ligger massvis med färdiga träningsprogram som kategoriserats utifrån rekommendation till åldersgrupp. Våra lag loggar in med exempel: 

 

Användare: KBKF01

Lösenord: KBKF01

 

Roger Gustafsson

 

Roger har sin son spelande i vårt P04-lag och har varit mycket behjälplig med sina kunskaper och erfarenheter i vår förening. För kunskap och erfarenhet finns det gott om. Under 90-talet förde Roger IFK Göteborg till fem SM-guld på sex år och tog laget enda till kvartsfinal i Champions League.

 

Rogers tränarkarriär övergick sedan mot att åter jobba med ungdomar som ansvarig för IFK Göteborgs akademi Änglagården, där han fortfarande jobbar hårt för att utveckla Göteborgsfotbollen och svensk fotboll.

 

Vi i KBK har en föreningsprofil som bygger på två grundpelare; Mycket beslutsfattande genom att avsätta mycket tid till spelövningar med minst en motståndare och vi vill använda en pedagogik med mycket frågeställningar som uppmuntrar till social utveckling. Hur rimmar det med dina erfarenheter av fotbollsutbildning för barn- och ungdomar?

 

Det rimmar väldigt bra. Beslutsfattandet blir bättre om du får öva på det. Som barn och ungdomsspelare kan du behöva hjälp med att ta reda på vilka alternativ du har möjlighet att fatta beslut utifrån. När du vet vilka alternativ som finns ska du få möjlighet att välja. Då utvecklas du. Matchlika övningar där syftet med övningen maximeras i både utförande och antal repetitioner är det man vill komma åt.

 

I övningarna är det även väldigt bra att föra dialog med spelarna. Det ger dig som tränare en bild av vad spelaren har för kunskap samtidigt som det får spelaren att reflektera och tänka till.

 

För att kunna föra en bra dialog med spelaren krävs att denne har kunskap. Mitt förslag till tränare är att ställa frågor om sådant som spelaren redan har delvis kunskap om. Annars riskerar man att spelare endast svarar vad de tror att tränaren vill höra.

 

 

Du har utformat IFK Göteborgs utbildningsplan och övningsbank – vilken finns tillgänglig för ledarna i vår förening på s2s.net. Hur har du kommit fram till innehållet i den?

 

Jag har gjort ett antal studieresor till länder som varit framgångsrika i utvecklingen av barn- och ungdomsfotboll. Det har gett mig många perspektiv. Jag har även tagit till mig kunskap genom studier av framgångsrika fotbollsspelare. När de allra bästa fotbollsspelarna utför moment på planen finns vissa saker som är gemensamma för respektive moment. Det finns detaljer i utförandet som alla gör.

 

Dessa detaljer har format utbildningsplanen. I utbildningsplanen har vi valt att kalla detaljerna “hemligheter”. Det är helt enkelt instruktioner för hur man utför olika fotbollsmoment, t ex momenten skott med utsidan, bollmottagning med bröstet, m fl. 

 

Utifrån vad jag lärt mig har en övningsbank och en lärandemetod formats för att nå bästa möjliga resultat för alla de viktiga momenten som finns i fotboll. Det verktyget använder vi oss av i IFK Göteborgs verksamhet och vi uppmuntrar även andra föreningar att göra det.

 

 

Hur skulle du tipsa våra ungdomsledare att använda sig av förmånen att ha tillgång till IFK Göteborgs övningsbank?

 

Se det som tips på hur en övning för ett moment kan göras. Jag tycker det är viktigt att man som tränare har bestämt sig för vilket syftet är med övningen. Utifrån det kan man jobba med att maximera kvaliteten i momentet, se till att antalet repetitioner med momentet blir många och framförallt föra in det i matchlika situationer.

 

 

Utifrån din erfarenhet – vad är det viktigaste för våra ledare att tänka på i sina ledar- och tränarroller?

 

Krångla inte till det! Om spelare har svårt att förstå en övning så är det inte spelarna det är fel på – det är övningen som är för svår. Använd er av övningar som är enkla och utmana spelarna i momentet som övas.

 

Under träning och i övningarna är det viktigt att se alla spelare. Se dom framförallt när dom gör en förbättring. Både spelaren och du vill att spelaren ska utvecklas och när det då händer måste vi uppmärksamma det som ledare. Den återkopplingen till spelaren är viktig. Känslan av att uppnå något och samtidigt få höra att tränaren sett din framgång ger motivation att ge sig på nästa utmaning.

 

Prata med varje spelare minst en gång i veckan. Det klarar man tillsammans som tränarteam. Det räcker med bara någon mening – men se till att dialogen med alla spelare blir kontinuerlig.

 

 

Jag har sett att du varit delaktig i utbildningsverktyget Sports Competense som är en hemsida på nätet. Våra ledare och spelare ska förhoppningsvis få tillgång till inloggning för detta verktyg framöver när vi hittat finansiering för det. Kan du berätta lite vad tanken är med det nya verktyget?

 

Idén är att det ska bli enklare för tränare att få tips utan att behöva lägga jättemycket tid på att gå utbildningar. Erfarenhetsutbytet på utbildningar är svårersättligt men det här är ett sätt att få till sig kunskap snabbare. I verktyget kan man välja mellan föreläsningar som man tycker är intressanta och aktuella för en själv. Verktyget är till för alla inom svensk idrott – från yttersta elit till barn och ungdomsidrott.

 

 

 

 

 

Intervju med Glenn Holm, tidigare UEFA-cupvinnare och tränare för våra P00or

Som en följd av intervjun med Glenn har vi tagit fram en mall som man kan använda i varje lag vid individuella utvecklingssamtal. Det är något vi nu uppmuntrar våra lag att genomföra kontinuerligt med spelarna när möjlighet ges. Mallen ligger under dokument och kan användas i alla lag från 7 år till senior. 

 

Glenn Holm

 

Glenn spelade 13 säsonger i allsvenskan och har bland annat vunnit UEFA-cupen (motsvarande dagens Europa League) och två SM-guld. Efter sin spelarkarriär blev Glenn assisterande tränare för IFK Göteborg i herr-allsvenskan samt senare huvudansvarig tränare för Västra Frölunda i fyra år varav tre av dem i herr-allsvenskan. Glenn var även med som huvudansvarig U-truppstränare i IFK Göteborg under 6 år där han fick erfarenheter av tränarskapet för ungdomar. Hans största merit är dock att han tränar Kungsladugårds BK P00 och har följt dem sedan de var 6 år.

 

Vad var det under dina barn och ungdomsår som gjorde att du blev en så framgångsrik fotbollsspelare?

 

Jag hade ett stort intresse och ledare under mina barn och ungdomsår som hade förmågan att stimulera den låga som fanns hos mig. Jag tyckte fotboll var otroligt roligt! Jag hade ledare och spelare som jag kunde se upp till och som delade med sig dels av sin kunskap men framförallt smittade mig med sitt engagemang.

 

Du har följt vår kull 00:or som tränare. Vilka har varit dina grundstenar i ditt tränar- och ledarskap under åren med gruppen?

 

Engagemanget i allt vi gör är den främsta grundstenen. Det har alltid funnits en lättsam stämning mellan oss ledare och spelarna. Vi har haft nära till skratt och skämt men samtidigt har vi visat ett stort engagemang och då även krävt ett engagemang och att spelarna ger sitt yttersta på planen.

 

Jag har varit mån om att lära känna spelarna och skapa en jag och du-relation med killarna. Det har varit förmånligt när man varit förälder då man ofta träffar på spelarna i andra sammanhang än i fotbollen. Den närheten till killarna har jag försökt ta tillvara på. När man sitter på bussen, träffar på dem i skolan eller när de umgåtts med min son.

 

Vilka tips skulle du vilja ge dina tränarkollegor i Kungsladugårds BK i sitt arbete med barnen och ungdomarna?

 

Visa engagemang i ditt ledarskap! Det är det absolut viktigaste. Förhoppningsvis överför man då en vilja till spelarna att engagera sig. De vill något med att komma till fotbollen. Då menar jag inte bara resultat vid matcher utan mer att man vill nå någonstans med verksamheten. Man vill bidra till att det känns lustfyllt att komma till KBK där vännerna är och verksamheten känns då kul och meningsfull. Spelarna skapar en identitet som de känner starkt för i föreningen och laget. Många av spelarna i P00 har ju varit med sen de var 6-7 år.

 

Det är också väldigt viktigt att få alla att känna sig sedda. Det är inte alltid enkelt då man måste försöka tillgodose allas behov i gruppen. Oavsett vilken grupp man pratar om finns skillnader i utvecklingsnivå hos spelarna och det gör det svårt att se och stimulera alla individer. En grundregel bör i alla fall vara att så fort de gör något bra utifrån sin nivå ska vi försöka ge dem positiva tillrop.

 

Vi har gjort försök till att kontinuerligt ha individuella samtal med spelarna, både formellt och informellt, och det finns en iver från spelarna att ha sådana. De vill få feedback. Det uppmuntrar jag verkligen andra ledare till att ta efter. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Ta de tillfällen du hittar till att samtala med dem. Det kan vara t ex i bilen på väg från en match, på vägen till klubbstugan efter en träning eller i omklädningsrummet.

 

När vi genomfört de mer formella individuella samtalen har vi inlett med en del om spelarens privata situation runtomkring fotbollen. Vi har sedan bett spelaren berätta tre positiva egenskaper den har samt ett område som spelaren själv ser som en viktig utmaning att förbättra. Vi har när de blivit lite äldre diskuterat positioner som de känner sig trygga med också har vi gett dem möjligheten att ge feedback till oss ledare på träningsupplägg och hur vi ledare agerar.

 

Vår förenings värdegrund, "Kamratskapen" är något våra lag är duktiga på att få med i sina aktiviteter. Lagsammanhållningen bygger mycket på kamratskapen inom gruppen och spelare i er grupp har berättat hur bra och viktig den är för dem. Hur gör man som ledare i de äldre lagen för att skapa bra lagsammanhållning?

 

Det är samma grejer här. Engagemang är jätteviktigt och det ska vara nära till skratt och roliga upptåg på sidan om planen. Vi måste ha kul och samtidigt kunna vara en hjälp för spelarna. De vill ju alla utvecklas! Vi bidrar till att skapa den här miljön i vårt ledarskap som får dem att hålla ihop i gruppen. Jag själv träffar än idag gamla lagkamrater från tiden då jag var i deras ålder. Vi har en förening med syftet ”att i sportens och lekens tecken fortleva den ungdomliga kamratskapen” och det vore fantastiskt om även våra killar skulle fortsätta umgås lång tid framöver genom idrotten och leken.


Redigera sidrubrik

Skriv ut
Tjäna pengar till föreningen
Levererat av Gratis lagsida, medlemsregister och faktureringssystem till föreningen